Μνήμες της αρχαιότητας-Τόποι ιεροί
Περιγραφή διαδρομής
Η διαδρομή μας ξεκινά από την πόλη του Γυθείου. Πρώτος σταθμός το αρχαίο θέατρο που ανάγεται στους Ρωμαϊκούς χρόνους και το οποίο ήρθε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια των ανασκαφών του 1891. Από το Γύθειο έχουμε δυο επιλογές. Είτε να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς το κάστρο του Πασσαβά, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Γυθείου –Αρεόπολης όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Λας είτε να ακολουθήσουμε τον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση προς τον Κότρωνα. Εναλλακτικά ο επισκέπτης που κατευθύνεται από Γύθειο προς Σπάρτη μπορεί να επισκεφθεί τα κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού των Αιγιών ο οποίος άκμασε κατά την μινωική περίοδο και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πόλη του Γυθείου. Πρώτος σταθμός του επισκέπτη που θα ακολουθήσει την διαδρομή προς Κότρωνα είναι ο οικισμός Λουκάδικα σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Κότρωνα όπου θα συναντήσει τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τευθρώνης , διάσπαρτα σε ένα φυσικά οχυρωμένο λόφο. Από τα Λουκάδικα ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κότρωνα-Αρεόπολης φθάνουμε έπειτα από διαδρομή 5 χιλιομέτρων στα ερείπια της αρχαίας Πύρριχου. Από εκεί θα ακολουθήσουμε την διαδρομή κατά μήκος της επαρχιακής οδού Χωσιαρίου-Γερολιμένα καθ οδόν προς τον τελικό προορισμό της διαδρομής μας που δεν είναι άλλος από το ιερό του Ποσειδώνα στον όρμο του Ταινάρου.
Πληροφορίες για τον επισκέπτη
Οι αρχαιολογικοί χώροι παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μια σχετική σήμανση δεν είναι οριοθετημένοι με σαφήνεια και στερούνται πληροφοριακού υλικού. Ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την ανάβαση στην ακρόπολη της Τευθρώνης. Όσοι θέλουν να δουν από κοντά το ρωμαϊκό ψηφιδωτό στον όρμο του Ταινάρου θα πρέπει να ακολουθήσουν με προσοχή το φυσικό μονοπάτι περιμετρικά του όρμου. Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί και με πεζοπορία προς τον φάρο του Ταινάρου. Όσοι ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδρομή που καταλήγει στο Ταίναρο θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει απόθεμα βενζίνης στο όχημα τους. Το τελευταίο πρατήριο στο δρόμο προς το Ταίναρο βρίσκεται στο Γερολιμένα.
Πληροφορίες αναψυχής
Κάντε ένα διάλλειμα και επισκεφθείτε τις μαγευτικές παραλίες του Κότρωνα, το γραφικό λιμάνι του Αγίου Κυπριανού απ όπου γινόταν η μεταφορά του μαρμάρου rosso antico που έβγαινε στα λατομεία της περιοχής. Πριν φθάσετε στο Ταίναρο ακολουθήστε την διασταύρωση που οδηγεί προς Μαρμάρι και απολαύστε το μπάνιο σας σε μια πλήρως οργανωμένη παραλία. Για την διαμονή σας προσφέρονται οι οργανωμένοι ξενώνες στην περιοχή του Κότρωνα, του Γερολιμένα και του Μαρμαρίου.
Κατοικημένη από τους αρχαίους χρόνους η χερσόνησος της Μάνης , σώζει μέχρι τις μέρες μας κατάλοιπα αρχαίων οικισμών και πόλεων. Ακολουθώντας την διαδρομή αυτή ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον μύθο και την ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του Παυσανία ως την αρχαία Πύρριχο και τα ερείπια της αρχαίας Τευθρώνης ενώ το μονοπάτι του Ταινάρου θα τον οδηγήσει στο ιερό του Ποσειδώνα και την πύλη του Κάτω Κόσμου.
Σημείο ενδιαφέροντος Α
Το Γύθειο κατά την αρχαιότητα
Ο μύθος θέλει ως ιδρυτές της πόλης τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή, ενώ από τους θεούς αυτούς των μυθικών χρόνων θα πάρει και το όνομα της. Εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Κοινού των Ελευθερολακώνων κατά την αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κατά την διάρκεια των ρωμαικών χρόνων κατασκευάσθηκαν το θέατρο της πόλης, η ακρόπολη, τα δημόσια λουτρά , ναοί και αρκετά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο και ψηφιδωτά ενώ η πόλη διακοσμήθηκε με περίτεχνα αγάλματα. Ωστόσο ο καταστρεπτικός σεισμός του 375 μ.Χ. θα σημάνει την αρχή του τέλους, οδηγώντας στην σταδιακά εγκατάλειψη της πόλης. Από το λιμάνι του Γυθείου εξαγόταν κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους ο Κροκεάτης λίθος, πολύτιμο πέτρωμα μοναδικό στον κόσμο που μέχρι και σήμερα παγκοσμίως μνημεία & ναούς.
Σημείο ενδιαφέροντος Β
Γύθειο-Ρωμαικό θέατρο
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και χρονολογείται στους Ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αιώνας μ.Χ.). Ήρθε στο φως κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή το 1891. Είναι κατασκευασμένο από εγχώριο υπόλευκο μάρμαρο ενώ περιλαμβάνει δώδεκα σειρές καθισμάτων και πέντε διαδρόμους. Στο κέντρο της ορχήστρας βρίσκεται ένα πηγάδι το οποίο ανάγεται σε μεταγενέστερους χρόνους.
Σημείο ενδιαφέροντος Γ
Λουκάδικα-Ακρόπολη αρχαίας Τευθρώνης
Στον οικισμό Λουκάδικα σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Κότρωνα συναντούμε τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τευθρώνης , διάσπαρτα σε ένα φυσικά οχυρωμένο λόφο. Σύμφωνα με τον Παυσανία η αρχαία πόλη πήρε το όνομα της από τον Αθηναίο οικιστή Τεύθραντα ενώ διέθετε δυο ακροπόλεις, μια στη χερσόνησο Σκοπά και μια στο κάστρο των Λουκάδικων. Στην Σκοπά, με την υπέροχη παραλία συναντά κανείς τον μικρό ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση στο χώρο που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της Ισσωρίας Αρτέμιδος.
Σημείο ενδιαφέροντος Δ
Πύρριχος
Από τα Λουκάδικα συνεχίζουμε στην επαρχιακή οδό Κότρωνα –Αρεόπολης. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων συναντούμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Πυρρίχου την οποία αναφέρει ο Παυσανίας. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικισμού είναι η συνεχής κατοίκηση του από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ο επισκέπτης θα συναντήσει πλήθος μνημείων τα οποία εκτείνονται σε όλο το εύρος του χώρου που ξεκινά από την ακρόπολη φθάνοντας ως τις υπώρειες του λόφου.
Σημείο ενδιαφέροντος Ε
Ταίναρο-Ιερό Ταινάριου Ποσειδώνα-Ρωμαικό ψηφιδωτό
Το ιερό του Ποσειδώνα στην περιοχή του Ταινάρου, αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Ο Ποσειδώνας δεν λατρευόταν εκεί ως θεός της θάλασσας αλλά ως χθόνιος θεός του Κάτω Κόσμου .Εδώ λέγεται πως υπήρχαν οι πύλες του Άδη τις οποίες φυλούσε ο τρομερός Κέρβερος, ενώ ο μύθος θέλει τον Ηρακλή και τον Ορφέα να κατεβαίνουν από εδώ στον Κάτω Κόσμο. Στην ίδια περιοχή εντοπίζεται και ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό σε μικρή απόσταση από το ιερό του Ποσειδώνα κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί προς τον φάρο του Ταινάρου.