Κιβωτοί της παράδοσης –Χώροι Πολιτισμού
Περιγραφή της διαδρομής
Από πολλούς η Μάνη έχει δικαιολογημένα χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο μουσείο, ένα παράθυρο ανοιχτό στον θρύλο και την ιστορία, που κρατά άσβεστες τις παραδόσεις και τα ήθη ενός λαού ο οποίος ξεχώρισε στο διάβα των αιώνων. Ψηφίδες αυτού του παρελθόντος συναντά κανείς στα μουσεία της περιοχής που φιλοξενούν εκθέσεις αφιερωμένες στην τοπική ιστορία και την θρησκευτική παράδοση. Η διαδρομή μας ξεκινά από το ΚΠΑΜ και συνεχίζεται στο Δίκτυο Μουσείων Μάνης με πρώτο σταθμό την Αρεόπολη και το Μουσείο Πικουλάκη αλλά και το μουσείο του Ιππικού Ομίλου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Από την Αρεόπολη συνεχίζουμε στο Διρό με τελικό σταθμό το Νεολιθικό Μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματα των σπηλαίων.
Πληροφορίες για τον επισκέπτη
Τόσο η έκθεση του ΚΠΑΜ όσο και οι εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Δίκτυο Μουσείων Μάνης (Ιστορίες Θρησκευτικής Πίστης –Αρεόπολη, Μανιάτικοι Οικισμοί-Καρδαμύλη) αλλά και η οργανωμένη έκθεση του Νεολιθικού Μουσείου Διρού δίνουν μια συνεκτική και συνοπτική εικόνα της ιστορίας του τόπου. Το Μουσείο Πικουλάκη είναι ανοικτό όλο το χρόνο (Τρίτη –Κυριακή 8.30-15.00) ενώ το Νεολιθικό Μουσείο Διρού λειτουργεί με χειμερινό και θερινό ωράριο (Μάιος –Σεπτέμβριος 9.00-18.00 και Οκτώβριος –Απρίλιος 8.30-15.30)
Πληροφορίες αναψυχής
Για τις αποδράσεις σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις παραλίες του Οιτύλου και του Λιμενίου αλλά και την παραλία στον όρμο του Διρού. Εναλλακτικά επισκεφθείτε το Καραβοστάσι στον όρμο του Οιτύλου , το επονομαζόμενο και μικρό Αλγέρι καθώς στην περιοχή αρμένιζαν κάποτε τα πειρατικά καράβια. Επιλέξτε μια από τις θαλάσσιες εκδρομές για να επισκεφθείτε τις θαλασσοσπηλιές που κάποτε υπήρξαν πειρατικά καταφύγια και να κολυμπήσετε μέσα στα κρυστάλλινα νερά τους. Ολοκληρώστε το ταξίδι σας γευστικά και απολαύστε εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές από τη Μάνη ….
Σημείο ενδιαφέροντος Α –Μουσείο Πικουλάκη
Στο εσωτερικό του πύργου Πικουλάκη στην Αρεόπολη στεγάζεται η έκθεση με τίτλο «Ιστορίες Θρησκευτικής Πίστης στη Μάνη». Η έκθεση αυτή από κοινού με την αντίστοιχη που παρουσιάζεται στον πύργο των Μούρτζινων στην Καρδαμύλη αποτελούν τους δυο σταθμούς του Δικτύου Μουσείων Μάνης. Η έκθεση παρουσιάζει και ερμηνεύει τα εκκλησιαστικά μνημεία της Μάνης στη βάση δυο θεματικών. Εκείνης που συνδέεται με τους όρους της εμφάνισης και εδραίωσης του Χριστιανισμού στην περιοχή και της αντίστοιχης που αναλύει τον διττό ρόλο της εκκλησίας ως τόπο λατρείας και χώρο επικοινωνίας. Το μουσείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης. Κατόπιν συνεννόησης υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σημείο ενδιαφέροντος Β –Νεολιθικό Μουσείο Διρού
Το Νεολιθικό Μουσείο Διρού περιλαμβάνει μια σειρά ευρημάτων , μέσω των οποίων καταδεικνύεται το σύνολο των δραστηριοτήτων και των καθημερινών ασχολιών, της οικιστικής ομάδας , η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του σπηλαίου κατά τη διάρκεια της Νεότερης και της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (4800-3200 π.Χ). Στις επιμέρους θεματικές ενότητες ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εργαλεία, σύνεργα υφαντικής, κοσμήματα, πήλινα και μαρμάρινα εδώλια καθώς και ανθρώπινα και ζωικά κατάλοιπα τα οποία εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή.
Σημεία ενδιαφέροντος Γ και Δ –Βιβλιοθήκες
Ο επισκέπτης ή ο ερευνητής που επιθυμεί να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μάνης είναι σε θέση να αξιοποιήσει το υλικό που του προσφέρει η Καψάλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Γυθείου αλλά και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αρεόπολης. Στο εσωτερικό των συλλογών θα βρει μια σειρά τίτλων που αναφέρονται στην τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και την λαογραφία. Η Καψάλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Παύλου στο Γύθειο ενώ η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αρεόπολης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης. Ένα βιβλίο μπορεί να σας συντροφεύσει κατά την απόδρασή σας στη Μάνη.
Πύργοι που στέκουν αγέρωχοι φέροντας τα σημάδια των πολεμικών συγκρούσεων, βυζαντινές εκκλησίες ιστορημένες από τοπικά συνεργεία αγιογράφων , καλντερίμια που οδηγούν στον περίβολο των ερειπωμένων κάστρων.