Τα Χωριά του Σμύνους
Η περιοχή του δήμου Σμύνους με τα γραφικά και καταπράσινα χωριά αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό , δίνοντας μια διαφορετική νότα στην εμπειρία της επίσκεψης στη Μάνη. Απευθύνεται στους λάτρεις του πρασίνου και της πεζοπορίας αλλά και σε εκείνους που προτιμούν τις εναλλαγές , αποδεικνύοντας ότι ο δήμος Ανατολικής Μάνης είναι όντως ένας προορισμός για όλες τις εποχές , συνδυάζοντας όλες τις τάσεις! Απολαύστε τον καφέ σας στις πλατείες των χωριών, περπατήστε στα σοκάκια και εξερευνήστε το εσωτερικό του ιστορικού πύργου του Βενετσανάκη στην Καστάνια. Όσοι από εσάς βρεθείτε στην περιοχή τον Σεπτέμβρη, ακολουθήστε το διεθνές μονοπάτι Ε4 για το μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας στα όρια του νομού με τη γειτονική Μεσσηνία.
Περιγραφή διαδρομής
Η διαδρομή στα χωριά του Δήμου Σμύνους ξεκινά από την Μέλισσα στην οποία φθάνουμε ακολουθώντας την διασταύρωση προς Αρχοντικό-Σελεγούδι-Άγιο Νικόλαο επί της κεντρικής αρτηρίας Γυθείου –Σπάρτης. Πρώτος σταθμός το γεφύρι της Στάρας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, οι πηγές και η μονή της Παναγίας της Ροίτσας. Συνεχίζουμε την διαδρομή προς Σελεγούδι –Καστάνια με επόμενο σταθμό τον πύργο του Παναγιώταρου Βενετσανάκη στην Καστάνια. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας στα όρια του νομού Λακωνίας με το νομό Μεσσηνίας , κοντά στο δάσος της Βασιλικής.
Πληροφορίες για τον επισκέπτη
Το γεφύρι της Στάρας δεν διαθέτει επαρκή σήμανση οπότε θα ήταν καλό να ζητήσετε πληροφορίες από τους ντόπιους. Στον πύργο του Βενετσανάκη πραγματοποιούνται κάθε Αύγουστο, τα τελευταία χρόνια, διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των ηρωικών υπερασπιστών του. Για το ωράριο επίσκεψης της μονής Γιάτρισσας μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες στο τηλέφωνο 27330-94086.
Προορισμός που απευθύνεται σε μυημένους και γνώστες της περιοχής ,καλεί τον επισκέπτη σε μια εξερεύνηση της ομορφιάς και των μυστικών του. Τα γραφικά χωριά που κρατούν, σε πείσμα του χρόνου, το ιδιαίτερο χρώμα και την αυθεντική φυσιογνωμία τους , οι βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν ως το δάσος της Βασιλικής αλλά και τα προϊόντα που προσφέρει άφθονα ο τόπος , συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό μιας ξεχωριστής εμπειρίας.
Γεφύρι της Στάρας
Το γεφύρι της Στάρας είναι χτισμένο στο ύψος του χωριού Μέλισσα και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Σμήνου. Αποτελούσε το σύνορο της Έξω Προσηλιακής Μάνης με τα χωριά της Μπαρδούνιας στα οποία κατοικούσαν κατά το παρελθόν εξισλαμισμένοι Αλβανοί. Από το γεφύρι αυτό πέρασαν και τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1825 κατά την διάρκεια της μάχης του Πολυαράβου. Στις δυο άκρες του γεφυριού σώζονται κτίσματα τα οποία λειτουργούσαν ως φυλάκια με το κτίριο της τουρκικής πλευράς να λειτουργεί και ως τελωνείο.
Πύργος Παναγιώταρου Βενετσανάκη-Καστάνια
Ο πύργος του Παναγιώταρου Βενετσανάκη στο γραφικό οικισμό της Καστάνιας αποτελούσε καταφύγιο της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων κατά την διάρκεια των διωγμών που ακολούθησαν την αποτυχημένη επανάσταση των Ορλώφ. Εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο πρωτεργάτης του αγώνα της Ανεξαρτησίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στον πύργο αυτό οχυρώθηκαν ο καπετάν Παναγιώταρος και ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης πατέρας του Θεόδωρου , πολεμώντας μέχρι τέλους εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων , στην μάχη της Καστάνιας το 1780.
Μονή Παναγίας Γιάτρισσας
Το μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας χτισμένο, σε υψόμετρο 1175 μέτρων, στα σύνορα των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας δεσπόζει προσφέροντας στον επισκέπτη μια πανοραμική θέα. Οι απαρχές της ίδρυσης του τοποθετούνται στα χρόνια του Βυζαντίου. Έχοντας δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις επιδρομές των πειρατών θα εγκαταλειφθεί για μεγάλο διάστημα για να κατοικηθεί ξανά το 1632 από τον Κυριακούλη Ηλιαφέντη και την γυναίκα του Μαρία από την γειτονική Καστάνια. Η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών πανελλαδικά. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι κάθε χρόνο πολλοί πιστοί ξεκινούν και πηγαίνουν με τα πόδια εθιμικά, διανύοντας περίπου 25 χιλιόμετρα, για να ανάψουν ένα κεράκι στο Μοναστήρι της Παναγίας. Εάν λοιπόν, η επίσκεψή σας συμπέσει με την εορτή της Παναγίας, ντυθείτε και εξοπλιστείτε κατάλληλα και νιώστε το δέος κατά την είσοδό σας στο μοναστήρι ύστερα από 8 έως και 10 ώρες περπάτημα μέσα από τα βραχώδη μονοπάτια, αλλά και την άσφαλτο. Από την Καστάνια μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φημισμένο δάσος της Βασιλικής στο οποίο βρίσκονται τα νοτιότερα έλατα και μαύρα πεύκα του ελλαδικού χώρου.