Καστανιά Λακωνίας ή Καστάνιτσα ή Μικρή Καστάνια
Ο Ταΰγετος φιλοξενεί στις πλαγιές του υπερήφανους ανθρώπους, που επέλεξαν να χτίσουν τα χωριά τους µε τις σκληρές του πέτρες. Στις νότιες πλαγιές του βρίσκεται ένα µικρό χωριό που η ιστορία το έχει καταχωρίσει στις πιο ηρωικές σελίδες της. Η Μικρή Καστάνια φωλιάζει στην προστατευµένη πλαγιά και είναι ο βιγλάτορας και ο ακρίτας της Μάνης. Την χαρακτηρίζουν τα οχυρωµένα πετρόσπιτα και τα στενά σοκάκια και κυρίως η εποπτική θέση που της προσφέρει άπλετη θέα.
Ο επισκέπτης µπορεί να δει τον ιδιαίτερο και µοναδικής οµορφιάς Ιερό Ναό της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος και τα πυργόσπιτα του χωριού, οι δυνατοί τοίχοι των οποίων προστάτευσαν πολλές φορές τους αγωνιστές και απέκρουσαν λυσσαλέες επιθέσεις των κατακτητών. Από εδώ περπατώντας σε παλιά µονοπάτια µπορεί να επισκευθεί τα εξωκλήσια του Αη Στράτηγα και του Αη Νικολάκη ενώ από το Ναό της Παναγίας µπορεί να ατενίσει όλα τα γύρω χωριά και το Κάστρο της Μπαρδούνιας. Στην ιερή κορυφή που βρίσκεται η µονή της Παναγίας της Γιάτρισσας µπορεί να προσεγγίσει κάποιος πεζοπορώντας στο ανηφορικό µονοπάτι ή να ακολουθήσει τον αυτοκινητόδροµο, φτάνοντας εκεί που µε µια µατιά µπορείς να δεις τους δυο µεγάλους κόλπους της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.
Η γη αυτή παράγει ιδιαίτερα αγροτικά προϊόντα στις κρεµαστές πεζούλες των απότοµων πλαγιών που µε τον κόπο των ανθρώπων αποκτούν µοναδική αξία.
Τοπική Κοινότητα του Δημοτικού Διαμερίσματος Σμύνους του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Οι Μανιάτες την ονόμαζαν Μικρή Καστάνια ή Καστάνιτσα για να την ξεχωρίζουν από την Καστάνια της Έξω Μάνης.
Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, σε απόσταση 28 χλμ. Βοριοδυτικά του Γυθείου σε υψόμετρο 780 μ. Η τοποθεσία του οικισμού και το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής προσφέρουν φυσικό οχυρωματικό πλεονέκτημα, γεγονός που συνέδεσε την Καστάνια με σημαντικές ιστορικές στιγμές.
Τα χωριά Αρχοντικό, Μέλισσα, Κόκκινα Λουριά, Άγιος Νικόλαος, Σελεγούδι και Καστάνια ανήκαν, κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία 1715-1821, στη Μάνη και αποτελούσαν την καπετανία του Παναγιώταρου Βενετσανάκη, γιατί σε αυτά ζούσαν μόνο Έλληνες και δεν χτίστηκε ποτέ πύργος Τουρκομπαρδουνιωτών, χωρίζονταν δε από τα υπόλοιπα χωριά της Μπαρδούνιας από τον ποταμό Σμήνο.
Οι κάτοικοι της Καστάνιας ασχολούνται με την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια και την εκτατική κτηνοτροφία. Η ελαιοκαλλιέργεια, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους και των επικλινών πρανών, πραγματοποιείται σε αναβαθμούς (πεζούλες με ξηρολιθιές) δίνοντας μοναδικής ποιότητας ελαιόλαδο. Η χλωρίδα της περιοχής συνδυάζει την ορεινή βιοποικιλότητα με το μεσογειακό κλίμα και αποδίδουν εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ζήστε εδώ την ομορφιά της σκληρής ορεινής ζωής, μέσα σε ένα ιστορικό τοπίο που ακόμα αντηχούν οι βουές των πολέμων και οι χαρές της ελευθερίας.