Β72 - Τα σακιά με το αλάτι φορτώνονται στη βάρκα
Στο ακρωτήριο Τηγάνι της Μάνης το θαλασσινό νερό συλλεγόταν αρχικά στα πελάτζια, δίπλα στη θάλασσα. Το νερό θερμαινόταν για μερικές μέρες από τον ήλιο, εξατμιζόταν και οι προσμίξεις καθίζαναν.
Έπειτα, με κουβάδες μεταφερόταν στις μικρότερες γουβίτσες. Η εξάτμιση του νερού και η καθίζηση των προσμίξεων συνεχίζονταν. Παράλληλα ξεκινούσε και η κρυστάλλωση του αλατιού. Η επιφάνεια του νερού γέμιζε λευκά «πέταλα», την αφρίνα.
Την άλμη μάζευαν με δοχεία και τη μετέφεραν στους ακόμα μικρότερους αρνιακούς.
Έπειτα τη μετέφεραν στα αλωνάκια και την άφηναν εκεί μέχρι να γίνει πυκνό αλάτι. Όταν έπηζε αρκετά, τη χάραζαν με ένα σίδερο και έριχναν μέσα νέα υγρή άλμη, δημιουργώντας ακόμα πιο πυκνό διάλυμα.
Ύστερα με ένα σίδερο έξυναν το αλάτι από τις άκρες της σγούρνας και το μάζευαν σε μικρούς σωρούς.
Το έβαζαν σε καλάθια και το άδειαζαν στις πλευρές.
Εκεί το αφήναν μία νύχτα για να στραγγίξει από τα νερά.
Τέλος, μετέφεραν το αλάτι με σακιά, για να το προωθήσουν στο εμπόριο.