Η μάχη για τον τρίποδα των δελφών
Σύμφωνα με το μύθο, ονομάστηκε έτσι γιατί συμφιλιώθηκαν εδώ, στη «Γυία (Γη) Θεών», ο Απόλλωνας με τον Ηρακλή , όταν φιλονίκησαν για τον τρίποδα του μαντείου των Δελφών. Ιστορικά, το Γύθειο αναφέρεται πρώτη φορά ονομαστικά τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Ξενοφώντα ως λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης, παραμένοντας το κυριότερο λιμάνι της Λακωνίας επί ρωμαιοκρατίας και φραγκοκρατίας χάρη στης εμπορική του δύναμη.
Ο Κυριάκος Κάσσης γέννημα -θρέμμα της Λακωνικής γης, είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που έχει ασχοληθεί και ξεχωρίσει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως ποίηση, ζωγραφική, ιστορία, δοκίμια, δίνοντας μεγάλη ώθηση στους τομείς που μελέτησε. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών σπουδών και στη Σχολή του Σταυράκου, τη τέχνη του κινηματογράφου και των κινηματογραφιστών. Ζωγράφιζε με «πάθος» από μικρό παιδί, έτσι που δέκα ετών ήταν εξαιρετικά «δυνατός» στο σχέδιο. Εξέθετε έργα από το 1968 ως το 1978. Πολλές φορές στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός», στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στη «Νέα Σκέψη», σε άλλες γκαλερί στην Αθήνα και στον Πειραιά, στη Σπάρτη, στο Γύθειο και σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Παρουσίασε έργα γνήσια λαϊκά, γεμάτα πάθος και επιβολή, χωρίς ίχνος λαϊκισμού ή ακαδημαϊσμού.
Τα θέματα της ζωγραφικής του δεν ακολουθούν το συρμό της εποχής, το μοντερνισμό, αλλά αντίθετα επιδιώκει την γνήσια απεικόνιση της ελληνικής ηθογραφίας και ιστορίας. Παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάζεται από το 1970 για ένα χρονικό διάστημα στη σύνταξη του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών. Δίνει μικρό μέρος της γλωσσολογικής του εργασίας πάνω στο ιδίωμα της Μάνης στη Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών το 1968 και αποσπά το πρώτο βραβείο το 1971.